Patiënten

voor vrouwen

Schade aan de eierstokken met negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid is bij jonge vrouwen met kanker een belangrijke en veelvoorkomende bijwerking van de behandeling. Het is belangrijk om tijdig over de mogelijkheden van fertiliteitspreservatie geïnformeerd te worden.

Hoe het gesprek beginnen?

De volgende punten zijn van belang om u te realiseren:

  • Ziekte en/of behandeling kunnen nadelige gevolgen hebben voor uw vruchtbaarheid.
  • Gezien het behandelplan is uw risico op onvruchtbaarheid niet altijd goed te voorspellen en het kan bovendien variëren [hoog, matig, laag].
  • Hebt u er ooit over nagedacht of u een kind/meer kinderen wilt? U bent er nu mogelijk helemaal niet mee bezig, maar veel patiënten komen er later achter dat ze hadden gewild dat ze erover hadden nagedacht toen ze nog de kans hadden.
  • Er zijn meestal mogelijkheden om te proberen uw vruchtbaarheid veilig te stellen voordat u met de behandeling begint.
  • Wij kunnen u verwijzen naar een specialist in een gespecialiseerd centrum voortplantingsgeneeskunde als u verder wilt praten over de mogelijkheden.
  • Kanker, behandelingen hiervoor of opties voor vruchtbaarheidsbehoud zijn doorgaans niet schadelijk voor uw toekomstige kinderen.
  • (Als u een gen-mutatie voor  een bepaalde erfelijke vorm van kanker heeft, is een test daarvoor meestal beschikbaar).
  • Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat een zwangerschap na de behandeling van kanker een ongunstige invloed heeft op de overleving na kanker.
  • Vergeet niet dat er andere manieren zijn om een gezin te stichten als we nu niet in staat zijn uw vruchtbaarheid te behouden. Een gesprek met een specialist kan u helpen andere mogelijkheden te verkennen die voor u misschien geschikt zijn.

Opties voor behoud van vruchtbaarheid

Er zijn meerdere mogelijkheden van fertiliteitspreservatie bij de vrouw:

Daarnaast is het ook mogelijk om de kans op uitval van de eierstokfunctie te beperken tijdens een behandeling door bijvoorbeeld het gebied waarin de eierstokken zich bevinden af te schermen tijdens bestraling, een eierstok uit het bestralingsgebied te verplaatsen of medicijnen te gebruiken tijdens chemotherapie die de functie van de eierstokken op dat moment onderdrukt (GnRH-agonisten). Deze laatste behandeling is nog experimenteel.

Voor welk(e) van deze opties u in aanmerking kunt komen hangt onder andere af van uw leeftijd, de soort vruchtbaarheidsbedreigende behandeling die gestart moet worden, de tijd tot het starten van de behandeling en het risico dat u met deze behandeling vroegtijdig in de overgang zult komen.